23. mai 2018

Kevadmatk Naissaarel

6. klass külastas Tallinna lahes asuvat Naissaart. Sõitsime sinna vanaaegse aurikuga Katharina. Aurikul tutvusime kaptenisillaga, kuulasime meremeeste vestlust läbi raadiosaatja ja küsisime meid huvitavaid küsimusi aurulaevade ja meresõidu kohta. Naissaarele jõudes ootas meid tuttav matkajuht Tauri. Kuulsime temalt erinevaid legende selle saare nime saamisloo kohta. Saime ka teada, et Naissaar ei koosne paekivist, vaid on liivane. Jalutades saare kaguosas, tutvusime erinevate metsaliikidega, jalutasime mööda vana raudteed ja õppisime varjuma metslooma rünnaku eest. Matk viis meid läbi küla, mille majad oli Nõukogude Venemaa saanud sõjasaagiks Soome riigilt. Nägime miinide kestasid, maa sisse kaevatud miiniladu ja suurtükipatareid. Matka lõpus tegime väikese pikniku kodust kaasa võetud suupistetega. Toidu ülejäägid ja tekkinud prügi panime igaüks oma kotti ning viisime mandrile tagasi. Nii saime looduse hoida puhtana ja ei tekitanud külastatud saarele prügi juurde. Tagasisõitu oodates saime sel aastal esimest korda varbad merevette pista.










Mis järgmisel päeval Naissaarest rääkides õpilastel esimesena meelde tuli?
Tormi: "Nägin miine."
Kristjan: "Need miinid ei plahvata. Naissaarel pole poodi."
Romario: "Miinide plahvatama panemiseks kasutati magnetit."
Aron: "Rongi ei kasutata enam Naissaarel."
Markkus: "Naissaar on saar. See asub Läänemeres."
Keneli: "Õppisin metsas käimist. Sain teada, et metssead võivad inimesele kallale tulla. Giid õpetas, et siis tuleb minna selg ees tasakesi tagasi ja minna peitu puu taha. Seal peab natuke ootama ja siis minema külg ees tagasi. Tuleb kindlasti minna tagasi, ei tohi uuesti teist kaudu minna sea poole. Muidu ta arvab, et sa pead talle jahti."
Henri: "Metsas oli maa all laskemoona-ladu. Laskemoona-ladudele istutasid inimesed peale männid, et need oleks rohkem peidus."
Kent: "Üks veoauto sõitis meile vastu. See tekitas palju tolmu."
Tormi: "Naissaarel on palju liiva, ei ole paekivi. Saarel on rändrahnud."
Vadim: "Põdrasambliku peale ei tohi astuda. Selle uuesti kasvamiseks kulub 20 aastat. Samblik oli kuiv ja pudisev. Kui vihm sajab, siis ta kasvab."
Riaana: "Seal elasid rootslased. Need majad toodi Soomest. Soomlased andsid need majad venelastele sõjasaagiks."
Minna: "Naissaarel on hea elada. Seal on hea maastik, loodus ja puud."
Romario: "Naissaarel elavad nastikud ja rästikud."
Sten: "Nad on sageli raudtee liiprite all."
Oskar: "Naissaarel ei ole kiirabi. See, kellel on siksakid, see on mürgine."
Aron: "Rästik võib olla ka halli värvi, mitte nagu piltidel oleme näinud."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar